Chronische klachten
Wat zijn chronische voetklachten
Chronische klachten zijn klachten die langer dan 3 maanden bestaan.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat chronische pijn een andere aanpak nodig heeft dan acute pijn. Het is niet zinvol om de behandeling te richten op het bestrijden van de pijn. Het is van belang om de functie te herstellen en de belastbaarheid op te bouwen via aangepaste training. Dan is het vrijwel altijd mogelijk om in het dagelijks leven beter te functioneren.
Bij chronische klachten is het dragen van podologische zolen niet altijd voldoende. Aanvullende therapieën zoals loopoefeningen, rekoefeningen, manueel therapie, belastbaarheid opbouwen en ontspanningstechnieken dragen bij aan klachtenvermindering.
Pijngedrag
Bij pijnklachten ontstaat er een ander looppatroon om de pijn minder te voelen. Dit noemen we antalgisch lopen. Op langere termijn geeft dit juist meer problemen.
Tevens ontstaat er een afname van activiteiten bijv. minder wandelen/lopen waardoor de belastbaarheid afneemt. Er is sprake van een vicieuze cirkel met steeds slechter functioneren.
Pijnbeleving
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij chronische pijn er geen directe relatie bestaat tussen pijn en weefselschade.
Dit betekent dat er pijn kan bestaan zonder dat er nu nog iets mis is. Een oude schadelijke prikkel kan weer herleven bijvoorbeeld als er een te lage weerstand is of bij spanningen. In de nieuwe aanpak wordt aangeleerd welke pijn genegeerd mag worden en welke niet. Met andere woorden: Hoe kan men leren leven met de pijn.
Graded activity
Dit is een gestructureerde behandeling, gericht op een stapsgewijze toename van het activiteitenniveau door training. Hierbij wordt allereerst de huidige belastbaarheid in kaart gebracht. Vervolgens wordt de belastbaarheid stapsgewijs opgebouwd.
- U kiest een activiteit zoals wandelen, joggen, lopen of fietsen.
- Basislijn meting: Gedurende 1 week noteert u 1 maal per dag de tijd van deze activiteit die u heeft kunnen uitvoeren totdat u pijn kreeg.
- Na 1 week neemt u het gemiddelde en gaat daar iets onder zitten. Deze tijd is de belastbaarheid die u op dit moment heeft en wat geen verdere schade geeft aan de weefsels.
- U mag ongeveer 3 maal per week uw activiteit uitvoeren. U houdt het tijdstip van uw basislijn meting aan. Niet langer bij weinig pijn maar ook niet korter bij veel pijn. Pas als de pijn dagelijks is afgenomen mag u de belastingstijdsduur met 5 min. verhogen.
Ontspanningstechnieken
Verhoogde spierspanning belemmert een optimaal looppatroon en geeft toename van pijn. Het aanleren van ontspanningsoefeningen geeft u een instrument in handen om zelf invloed te hebben op uw lichaam. Peter Emons is gespecialiseerd in deze technieken. Er zijn ook oefeningen die u zelf uit kunt voeren.
- Voetmassage Doel: het gevoel in de totale voet terugbrengen zodat er minder fixatie op de chronische pijn plaats vindt. Met de duim krachtig strijken over de voetzoolpees of met de knokkels over de gehele voeten gedurende 1 a 2 minuten. Daarna 1 minuut ‘navoelen’ door de voeten op bank, bed of zacht kussen te leggen. U voelt dan weer uw gehele voet en de plaats van de hevige pijn wordt op den duur daardoor minder. Dit kan voor het opstaan, tussendoor bij veel pijn of ‘s avonds. Ditzelfde effect bereikt u met een trilapparaat, een voetrolapparaat. of noppenborstel.
- Afwisselend warm en koud voetbad met tussendoor. ‘navoel’ periodes van minimaal 1 minuut.
- Maar ook met de blote voeten over het strand, kiezelpaden en vochtig gras kan al een verbeterd gevoel geven in uw voeten.
- Voetmassage en voetzoolreflexologie is een aangenaam alternatief.
Indien u wilt weten of wij iets voor u kunnen betekenen kunt u steeds een afspraak maken online of telefonisch.