Kindervoet
Als een kind de voeten belast zien we geleidelijk een verandering in de stand van de voeten en benen. Eerst staan de voeten ver uit elkaar met de benen in een O-stand om het onzekere voortbewegen te vergemakkelijken. Met vallen en opstaan worden de spieren getraind en het looppatroon zekerder. Rond het 2e-3e jaar wijzigt de O-stand van de benen zich in een X-stand, tevens vallen de voeten in deze fase vaak nog opvallend naar binnen. Vanaf ongeveer het 5e levensjaar gaan de benen een rechte vorm aannemen. Door tijdig ingrijpen van een podoloog kunnen bestaande pijnklachten vaak verholpen worden en/of afwijkende voet-, been- of teenstanden tijdens de groei gecorrigeerd.
Klachten
- Nachtelijke pijnen in de beentjes
- Overmatig struikelen.
- Niet lang kunnen/ willen lopen.
- Hielpijn
- Afwijkende/kromme teenstand
- Ingegroeide nagel.
- Knie-, heup- en rugklachten
- Pijn tijdens sporten
- Vermoeidheid in voeten en/of benen.
- Groeipijnen
- Blaren en pijnlijke drukplekken op de binnenkant van de voet
Behandeling
- Zooltherapie ter correctie van de voeten.
- Zooltherapie ter verbetering van de functie van de voeten.
- Othese, hulpmiddel om teenstand afwijkingen te corrigeren.
- Advies m.b.t. spieroefeningen
- Nagelbehandeling.
- Schoenadvies
O en X-benen
In de periode dat baby’s leren lopen, staan de benen in de zogenaamde O-beenkromming. Na het laatste levensjaar draaien de knieën zover naar binnen dat er een X-beenkromming ontstaat. Deze “krommingen” zijn normale verschijnselen. In de loop van de jaren komen de benen meestal weer rechtop te staan.
Slecht schoeisel kan de natuurlijke ontwikkeling van de benen in de weg staan. O-benen komen voornamelijk voor in de periode waarbij baby’s bij voorkeur geen schoenen dragen. Dan kan er dus geen sprake zijn van problemen door verkeerde of niet passende schoenen.
Tijdens de X-beenvorming ontstaat er extra druk op de binnenrand van de voetzool. Een knikvoet kan hiervan het gevolg zijn.
Als u het idee heeft dat de stand van de voeten, de enkels of de benen niet natuurlijk is, kunt u natuurlijk altijd advies vragen aan een arts of een verwijzing naar een podoloog.